Funkcja liniowa
chlebus: Dana jest prosta l: x−3y+3=0 i punkt A(0,−1). Napisz równania prostych prostopadłej równoległej
do l, przechodzącej przez punkt A
4 cze 21:25
Mila:
Dana jest prosta l: x−3y+3=0 i punkt A(0,−1).
a) wszystkie proste postaci:
x−3y+D =0 sa równoległe do prostej l
Po podstawieniu wsp. punktu A do tego równania wyznaczymy D.
0−3*(−1)+D=0
3+D=0⇔D=−3
m: x−3y−3=0 równanie szukanej prostej
m||l i A∊l
b) wszystkie proste postaci:
3x+y+D =0 są prostopadłe do prostej l.
podstaw wsp. punktu A i wyznacz D.
4 cze 21:36
pigor: ..., dana jest prosta l: x−3y+3=0 i punkt A(0,−1).
Napisz równania prostych: prostopadłej i równoległej do l,
przechodzących przez dany punkt A.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
...

każą napisz, no to piszę :
p ⊥ l : 3(x−0)+1(y+1)=0 ⇔
3x+y+1=0 ;
p || l : 1(x−0)−3(y+1)=0 ⇔
x−3y−3=0 ...i tyle
4 cze 21:39
chlebus: Dzięki wszystkim
4 cze 21:40