rozwiąż graficznie równanie 2^x^-^3 = -6 +2x
armek: 2x−3 = −6 +2x
4 cze 21:14
Radek:
4 cze 21:15
armek: Jak to zrobić

?
4 cze 21:16
armek: To się rozwiązuje stronami czy jak ?
4 cze 21:17
Radek:
A co nie umiesz narysować f(x)=−6+2x ? zwykła funkcja liniowa
g(x)=2x−3
2x i przesunąć o wekor [3,0]
4 cze 21:17
Janek191:
2
x − 3 = 2 x − 6
2
x = 16 x − 48
2
x =2
4*( x − 3)
x = 4 lub x = 5
===============
4 cze 21:21
armek: g(x) umiem, ale to −6+2x ? Nie mogę sobie tego przypomnieć ..

wystarczy podstawić liczbę za
x tak aby wyszło 0 ?
4 cze 21:22