Rozłóż na czynniki wyrażenie
vseny: Otóż mam rozłożyć na czynniki wyrażenie x3+7x2−2x−14
Robię to następująco:
...=x2(x+7)−2(x+7)= (x2−2)(x+7)(x+7)=(x−√2)(x+√2)(x+7)2
Jednak wynik ma wyjść zupełnie inny, tzn: (x−√2)(x+√2)(x+7)
Nie rozumiem gdzie zniknął jeden nawias (x+7) ?
Czy ktoś mógłby mi to naświetlic? Jestem wręcz pewna, ze przeoczyłam coś pewnie bardzo prostego
albo popełniam jakiś głupi błąd, ale jednak zacięłam się i nie wiem co z tym zrobić dalej.
4 cze 21:08
razor: x2(x+7)−2(x+7) − wyłączamy x+7 przed nawias i mamy (x+7)(x2−2)
4 cze 21:09
Eta:
...= (x+7)*(x2−2) = (x+7)(x−√2)(x+√2)
4 cze 21:10
Saizou :
a zobacz coś takiego

*

−

*

i wyciągamy z tego jabłko przed nawias

*(

−

)
4 cze 21:10
Radek:
x3+7x−2x−14
x2(x+7)−2(x+7)
(x+7)(x2−2)
(x+7)(x−√2)(x+√2)
wspólny czynnik wyrzucasz przed całe wyrażenie
4 cze 21:10
Eta:
4 cze 21:11
Radek:
4 cze 21:12
vseny: Jesteście kochani

Wiedziałam, że robię jakiś głupi błąd, dzięki za łagodne uświadomienie

Saizou−> Twoje wytłumaczenie przebiło wszystkie
4 cze 21:30