równania nierówności z wartością bezwzględną
DK: 1. Korzystając z podanej własności ( |p+q| ≤ |p| + |q| ), wykaż, że dla dowolnych liczb a,b,c
zachodzi nierówność (zwana nierównością trójkąta):
|a−b| ≤ |a−c| + |c−b|
2. Dla jakich liczb p i q prawdziwa jest równość |p+q| = |p| + |q|?
4 cze 20:49
PW: 1. Po postu podstawić
p = a−c, q = c−b,
wtedy
p+q = a−b
i zastosowanie podanej nierówności daje
|a−b| ≤ |a−c| + |c−b|.
2. Przekształcić równoważnie podnosząc do kwadratu obie strony − odpowiedź będzie widoczna.
4 cze 22:26
DK: dziękuję za pomoc
7 cze 14:25