oblicz
Marlena: Kolarz przejechał trase długości 60 km. Gdyby jechał ze średnią prędkością większą o 1km/h, to
przejechałby tę trasę w czasie o 6 min krótszym. Oblicz z jaką prędkością jechał ten kolarz
4 cze 20:38
razor: v*t = 60
gdzie v − prędkość kolarza, t − czas w jakim przejechał trasę.
4 cze 20:39
Janek191:
v*t = 60
( v + 1)*( t − 0,1) = 60
−−−−−−−−−−−−−−−−−
4 cze 20:39
Marlena:
4 cze 20:49
Janek191:
v*t − 0,1 *v + t − 0,1 = 60
−−−−−−−−−
60 − 0,1*v + U{60}[v} − 0,1 = 60 / *v
− 0,1 v
2 + 60 − 0,1 v = 0 / * (−10)
v
2 + v − 600 = 0
Δ = 1 − 4*1*(−600) = 1 + 2 400 = 2 401
√Δ = 49
=================
4 cze 20:57
Eta:
| | s | | s | | 1 | |
t1= |
| , t2= |
| t2−t1= 6 min= |
| h |
| | v | | v+1 | | 10 | |
600(v+1−v)= v(v+1) ⇒ v
2+v−600=0 ⇒(v+25)(v−24)=0 ⇒
v= 24km/h
4 cze 21:19
Radek:
to czerwone podkreślenie
4 cze 21:20
Marlena: ok
4 cze 21:32