obliczyc
Marlena: Dla podanych punktów A=(−4,1) B=(5,−2) obicz:
1.współrzędne wektora →
AB
2.długość wektora →
AB
3.wyznacz współrzedne punktu P dla którego → →
AP = 2AB
4 cze 20:33
4 cze 20:35
Janek191:
1)
→
AB = [ 5 − (−4) ; − 2 − 1 ] = [ 9 ; − 3]
2)
→
I AB I = √ 92 + (−3)2 = √81 + 9 = √90 = √9*10 = 3√10
4 cze 20:37
Marlena:
4 cze 20:38
Marlena: sorry ze tak ciągle dodaje te zadania, ale mam ok 20 zadan zrobic na egz..

a mi by to zajęło
z tydzień czasu.. a musze miec te zadania jak najszybciej
4 cze 20:40
pigor: ...,
1. AB→= [5−(−4),−2−1]= [9,−3] ,
2. |AB→|= √92+(−3)2= √81+9= √90= √9*10= 3√10 ,
3. niech P=(x,y) =?, to AP→= [x−(−4),y−1]= [x+4,y−1] ,
zatem
AP→=2AB→ ⇔ [x+4,y−1]= 2[9,−3] ⇔ [x+4,y−1]= [18,−6] ⇔
⇔ x+4=18 i y−1= −6 ⇔ x=14 i y= −5 ⇒ P=(14,−6) i to tyle .
4 cze 20:47
Janek191:
3)
→
A = (− 4 ; 1) ; AB = [ 9 ; − 3 ]
P = ( x; y)
→ →
AP = 2 AB
[ x − (−4) ; y − 1 ] = 2*[ 9 ; − 3 ]
[ x + 4 ; y − 1 ] = [ 2*9 ; 2*(−3) ]
[ x + 4 ; y − 1 ] = [ 18 ; − 6 ]
x + 4 = 18 i y − 1 = − 6
x = 14 i y = − 5
P = ( 14 ; − 5 )
=============
4 cze 20:49
pigor: ....,aaaaaa, przepraszam oczywiście
y= −5 punktu P.
4 cze 20:51
Marlena: dzięki
4 cze 20:55