Funkcje
jklm: Wyznacz równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt P=(1,4) do prostej 2x+5y−10=0
4 cze 20:26
Lukas:
najpierw prosta w postaci kierunkowej
a1*a2=−1
potem dostaniesz
y=?x+b podstawisz punkt i wyjdzie b
4 cze 20:27
Radek: Przekształć do postaci liniowej i wykorzystaj to, że a1a2=−1
4 cze 20:27
4 cze 20:28
Mila:
II sposób
Dla dowolnego D∊R prosta Bx−Ay+D jest prostopadła do prostej Ax+By+C=0
a także:
Dla dowolnego D∊R prosta −Bx+Ay+D jest prostopadła do prostej Ax+By+C=0
W takim razie, jeśli masz prostą
m: 2x+5y−10=0
To do niej są prostopadłe proste postaci:
5x−2y+D=0 , D wyznaczymy podstawiając do tego równania wsp. punktu P=(1,4)
5*1−2*4+D=0⇔5−8+D=0
D=3
k: 5x−2y+3=0 równanie szukanej prostej
k⊥m i P∊k
=========
4 cze 21:19
pigor: ..., wyznacz równanie prostej prostopadłej
przechodzącej przez punkt P=(1,4) do prostej 2x+5y−10=0.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub 5(x−1)−2(y−4)=0 ⇔ 5x−2y+3=0 − szukane równanie .
4 cze 21:28