analityczna
Lukas:
x2+y2−8x+12= 0
styczne do okręgu przechodzą przez początek układu współ
Oblicz pole figury ograniczonej stycznymi i łukiem okręgu wyznaczonym przez punkty styczności.
. Punkty styczności wyszły A=(3,−√3) B=(3,√3)
Jak dalej obliczyć to pole ?
4 cze 20:17
Janek191:
Obliczyć pole czworokąta ( deltoid ) i pole wycinka kołowego i wykonać odejmowanie.
4 cze 20:28
Lukas:
Ok, dzięki. Wyjdzie coś z π ? Mogę tak zostawić ?
4 cze 20:29
Saizou :

x
2−8x+16−16+y
2+12=0
(x−4)
2+y
2=4
S(4:0) r=2
d=r y=ax ax−y=0
2
√a2+1=l4al
4a
2+4=16a
2
4=12a
2
x
2+2
2=4
2
x
2=12
x=2
√3
4 cze 20:30
Lukas:
ehh... Dzięki....
4 cze 20:31
4 cze 20:31
Saizou :
nie doczytałem
trzeba jeszcze odjąć pole wycinka
4 cze 20:32
Lukas:
Też mi tak wyszło i tak zostawić ?
4 cze 20:32
Saizou : a co chcesz z tym zrobić ?
4 cze 20:43
Lukas:
Teraz już nic.
4 cze 20:44
Saizou : pokaż jeszcze jak obliczyłeś ką przy czarnej kropce
4 cze 20:45
Lukas:
Trójkąt jest prostokątny więc policzyłem sinusa

i potem wycinek koła i po zadaniu.
4 cze 20:47
Saizou :
4 cze 20:51
Lukas:
4 cze 20:51
Saizou : bo można też sobie utrudnić życie
4 cze 20:53
Lukas:
Tzn ? z twierdzenia cosinusów o to Ci chodzi ?
4 cze 20:53
Saizou :
na przykład
| | √3 | |
najszybciej chyba wiedzieć że tgα= |
| (kąt nachylenia prostej do osi x)→α=30o |
| | 3 | |
4 cze 20:56
Saizou : a jednak szybciej z cosinusa : bo nie potrzeba wtedy stycznych
4 cze 20:56
Lukas:
ale miałem w poleceniu też wyznaczyć styczne

specjalnie tak sformułowałem treść zadnia żeby
nikt nie wrzucał mi rozwiązania tylko dał wskazówkę
4 cze 20:57
Saizou : spoko, ale i tak rozwiązałem, prawie
4 cze 20:58
Lukas:
Dziękuję.
4 cze 21:00