Zadanie nr. 1
FanFutbolu: Wykres funkcji f(x)=−4/x przesuwamy o wektor u = [0,−2]. Podaj wzór otrzymanej funckji,
naszkicuj jej wykres i odczytaj 4 własności (np. dziedzinę, zbiór wartości, monotoniczność,
miejsce zerowe, wartości dodatnie czy ujemne).
Wzór zrobiłem, chyba (mam tak namieszane w głowie, że niczego już nie jestem pewien) dobrze.
Wyszło tak: ff(x)=−4/x −2
Dziedzina do D=R\{0}, tak?
Zbiór wartości, nie wiem, nie umiem sprawdzić monotonoczności, miejsca zerowego, wartości
dodatnich i ujemnych...
4 cze 20:16
Lukas:
ZW=(−
∞,−2),(−2,
∞)
f ↗
4 cze 20:19
Janek191:
| | 4 | |
Wykres funkcji f(x) = − |
| − 2 |
| | x | |
ZW = R \ { − 2}
4 cze 20:19
Janek191:
Miejsce zerowe:
− 4 = 2x
x = − 2
======
4 cze 20:21
FanFutbolu: Dzięki panowie

A ta monotoniczność?
4 cze 20:23
4 cze 20:24
FanFutbolu: Mam jeszcze problem z jednym zadaniem.
x3 + 2x2
Jak wyznaczyć z tego dziedzinę?
4 cze 20:28
Lukas: D=R
4 cze 20:28