Rozwiąż równanie:
Matias`: Rozwiąż równanie:
xlog33x=9
4 cze 20:14
4 cze 20:24
Kaja: x>0
logarytmujemy obustronnie:
log
3x
log33x=log
39
log
33x*log
3x=2
(log
33+log
3x)*log
3x=2
(1+log
3x)*log
3x=2
log
3x
2+log
3x−2=0
t=log
3x
t
2+t−2=0
Δ=9
√Δ=3
t
1=−2 t
2=1
log
3x=−2 lub log
3x=1
4 cze 20:25
razor: Logarytmuję stronami
log
3x
log33x = log
39
(log
33x)(log
3x) = 2
(log
33+log
3x)(log
3x) = 2
(1+log
3x)(log
3x) = 2
niech log
3x = t
(1+t)t = 2
t
2+t−2 = 0
(t−1)(t+2) = 0
t = 1 lub t = −2
log
3x = 1 lub log
3x = −2
4 cze 20:26
razor: no i się spóźniłem
4 cze 20:26
Kaja:
4 cze 20:27
Lukas:
czemu logarytmujesz stronami ?
4 cze 20:28
Kaja: a wg. ciebie to źle?
4 cze 20:29
Lukas:
Nie, tylko się pytam czemu tak ?
4 cze 20:29
Matias`: Wielkie dzieki
4 cze 20:30
Kaja: to jest taki sposób, zeby zejść z potęgi.
4 cze 20:30
razor: Bo wtedy się przechodzi z potęg na mnożenie
4 cze 20:30
daras: wy tu sie ścigacie kto pierwszy , a Matias w kulki sobie gra
4 cze 20:31
Lukas:
zawsze tak można robić ?
4 cze 20:31
razor: Nie zawsze, nie zlogarytmujemy np. liczby ujemnej
4 cze 20:33
4 cze 20:35
razor: Ja w liceum miałem najpierw analityczną, potem te funkcje które podałeś w tej kolejności
(chyba)
4 cze 20:36
Lukas:
Dzięki
4 cze 20:41