Funkcja kwadratowa
Przemek: dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+c. Wyznacz wszystkie wartości a, b,c, wiedząc, że
funkcja jest malejąca w przedziale <−∞, 1> i rosnąca w przedziale <1, +∞), jednym z jej miejsc
zerowych jest liczba −1, a w przedziale <−3, 0> najmniejszą wartością funkcji jest liczba −6.
Do tej pory doszedłem do tego, że współrzędna paraboli y=−6, a skoro funkcja osiąga najmniejszą
wartość to ramiona muszą być skierowane do gór, na co zresztą wskazują przedziały
monotoniczności.
Pytanie co dalej?
4 cze 19:50
4 cze 19:52
Kaja: xw=1
f(−1)=0
f(0)=−6
drugie ms. zerowe to 3, zatem f(3)=0
zatem 0=a−b+c
−6=c
0=9a+3b+c
4 cze 19:54
Przemek: Czyli współrzędne wierzchołka paraboli (1,−6), miejsca zerowe −1 i 3?
4 cze 20:42
Eta:
| | x1+x2 | |
a>0 i xw=1 , x1= −1 |
| = xw ⇒ x2=3 |
| | 2 | |
x
w∉<−3,1> to f(0)= −6
z postaci iloczynowej
y=a(x+1)(x−3) i f(0)= −6
−6=a(0+1)(0−3) ⇒
a=2
y= 2(x+1)(x−3) = 2x
2−4x−6 to:
a=2 , b= −4, c= −6
4 cze 20:59
Przemek: Dziękuję
4 cze 21:30