Trygonometria
Qmi: sin 120
o
Jeszcze wczoraj robiłem sobie miarę łukową a gubię się przy czymś takim, wychodzi mi źle i nie
wiem dlaczego.
| | √3 | |
sin 120o = (1*90o + 30o) = cos 30o (bo nieparzysta liczba) = − |
| (− bo 2ga |
| | 2 | |
ćwiartka)
4 cze 19:22
Qmi: *wzory redukcyjne
4 cze 19:23
Qmi: Dobra już ogarnąłem, przypomniało mi się że bierzemy wartość sinusa a nie cosinusa, a w 2giej
cwiarce sin jest +.
4 cze 19:23
jakubs: | | √3 | |
Sinus w 2 ćwiartce jest dodatni, a więc odp: |
| |
| | 2 | |
4 cze 19:24
jakubs: Mój zapłon jest nieoceniony..
4 cze 19:24
Lukas:
| | √3 | |
sin120=sin(180−60)=sin60= |
| |
| | 2 | |
4 cze 19:25
Qmi: Mimo wszystko dzięki za odpowiedzi
4 cze 19:32