Rozwiąż równanie
Marlena: Rozwiąz równanie,
4 cze 19:19
Kaja: b) zał.x≠6 i x≠−2
(x+4)(x+2)=(x−6)(x+5)
x
2+6x+8=x
2−x−30
7x=−38 /:7
4 cze 19:21
Marlena: dzięki
4 cze 19:25
Marlena: prosze o Zrobienie jeszcze kolejnych.
4 cze 19:37
Janek191:
c)
| | 3x − 6 | |
x + 1 = |
| ; x ≠ 1 |
| | x − 1 | |
| ( x + 1)*( x − 1) | | 3x − 6 | |
| = |
| |
| x − 1 | | x − 1 | |
| x2 − 1 | | 3 x − 6 | |
| = |
| |
| x − 1 | | x − 1 | |
x
2 − 1 = 3 x − 6
x
2 − 3 x + 5 = 0
Δ = (−3)
2 − 4*1*5 = 9 − 20 < 0 − brak rozwiązań
4 cze 19:42
Marlena:
4 cze 19:46