funkcja kwadratowa
Kasia: dla jakich wartosci parametru m rownanie x2 + (m−1)x + 4=0 ma dwa rozne pierwiastki mniejsze
od 4
mam problem z wypisaniem założen..
4 cze 19:19
Lukas:
Δ>0
xw<4
f(4)>0
4 cze 19:22
Kasia: w zeszycie mam zapisane takie:
1.a≠0
2.Δ>0
3.(x1−4)(x2−4) >0
4.x1 + x2 − 8 <0
nie rozumiem 3 i 4
4 cze 19:26
Lukas:
Ale a=1 więc nie wiem skąd ten warunek a≠0 ?
4 cze 19:27
Kasia: a nie moze byc zerem. nie jest − jest 1
4 cze 19:27
Lukas:
a=1
jak by było 0 to funkcja miałaby postać
(m+1)x+4=0
4 cze 19:29
Kasia: no wlasnie, dlatego nie moze i jest znaczek ≠
co z tymi dwoma ostatnimi warunkami?
4 cze 19:42
Lukas:
Nie jest żadne znaczek bo tam nie ma parametru ! i to założenie niczemu nie służy
określ ile wynoszą współczynniki trójmianu
a) x2+4x+4
b) x2+5
c) 7x+5
4 cze 19:44
Mila:
(3 i 4)
x1<4⇔x1−4<0
x2<4⇔x2−4<0
(x1−4)*(x2−4)>0 iloczyn dwóch ujemnych liczb jest liczbą dodatnią.
x1−4+x2−4<0 suma ujemnych liczb jest liczbą ujemną.
4 cze 20:06
Kasia: oo juz rozumiem, dziekuje Mila
4 cze 20:13
pigor: ..., te warunki ...

nie takie głupie , mianowicie
z warunków (treści) zadania zapisujesz nierówności :
x1< 4 i x2< 4 ⇔
x1−4< 0 i x2−4< 0 , no to stąd ich
iloczyn (x
1−4)(x
2−4) >0 (
3) i
suma x
1+x
2−8< 0 (
4) i tyle .
4 cze 20:18
pigor: ..., no tak znowu się ...
4 cze 20:19
Mila:
4 cze 20:19
Mila:
Mnie też podobają się te warunki.
4 cze 20:21
pigor: ..., to tak, ...

jak się jednocześnie ogląda Nadala na eurosporcie ...
4 cze 20:25
Mila:
To i tak jesteś lepszy ode mnie. Ja przypaliłam schab.
4 cze 20:27
pigor: ...zgadzam się, są bardziej przystępne zwłaszcza dla humanistów;
poza tym ja już kiedyś o nich ...

myślałem, ale dałem sobie z nimi spokój
4 cze 20:29
pigor: ..., no tak, jak się coś lubi, to zawsze muszą być tego ...

jakieś koszty
4 cze 20:34