matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu z pierwiastakmi
Patryk:
Witam, mam obliczyć granicę ciągu a
n
=
√
n+9
−
√
n+4
Prosiłbym o pomoc, nie mam pojęcia jak to ugryźć
4 cze 18:14
razor:
(
√
n+9
−
√
n+4
)(
√
n+9
+
√
n+4
)
n+9−n−4
√
n+9
−
√
n+4
=
=
=
√
n+9
+
√
n+4
√
n+9
+
√
n+4
5
5
=
= ...
√
n+9
+
√
n+4
∞
4 cze 18:36
zawodus:
zębami
4 cze 18:40
PW:
5
razor
, w porządnym towarzystwie nie pisze się takich rzeczy jak
.
∞
Powołujemy się na twierdzenie o granicy ilorazu dwóch ciągów, z których jeden jest stały, a drugi rozbieżny do
∞
.
4 cze 18:42
Patryk:
Dziękuję za pomoc
4 cze 18:53