| 1 | ||
Kąt α jest ostry i sinα = | . Oblicz 3+2tg2α. | |
| 4 |
| 15 | ||
z jedynki cosα = | ||
| 16 |
| sinα | ||
tgα= | ||
| cosα |
| 4 | ||
tgα= | ||
| 15 |
| 4 | 8 | 8 | ||||
3+2*( | )2 = 3+ | =3 | ||||
| 15 | 15 | 15 |
| 4 | 16 | |||
( | )2 = | |||
| 15 | 225 |
| 16 | 32 | 707 | ||||
3+2*( | ) = 3+ | = | ≈3.1422 | |||
| 225 | 225 | 225 |
| 2 | 47 | |||
3 | = | ≈ 3.1333 | ||
| 15 | 15 |
| 1 | ||
sinα= | , α− kąt ostry⇔cosα>0 | |
| 4 |
| 1 | ||
( | )2+cos2α=1 | |
| 4 |
| 1 | 15 | |||
cos2α=1− | = | |||
| 16 | 16 |
| √15 | ||
cosα= | ||
| 4 |
| 1 | 4 | 1 | ||||
tgα= | * | = | ||||
| 4 | √15 | √15 |
| 1 | 2 | |||
3+2tg2α= 3+2* | =3 | |||
| 15 | 15 |
!
ćwicz dalej:
https://matematykaszkolna.pl/forum/252630.html