PW: | | a | |
Koło wpisane w kwadrat o boku a ma promień r1= |
| (warto zrobić rysunek). |
| | 2 | |
Kwadrat wpisany w koło o promieniu r
1 ma przekątną równą 2r
1, a więc bok c kwadratu spełnia
równanie
c
2 + c
2 = (2r
1)
2
2c
2 = 4r
12
c = r
1√2.
Tu warto zrobić drugi rysunek.
Koło wpisane w kwadrat o boku c ma promień
Tak więc jeżeli jedno z kół ma promień r
1, to następne koło skonstruowane w sposób opisany w
| | √2 | |
zadaniu ma promień r1 |
| . Promienie kół tworzą ciąg geometryczny o ilorazie q = |
| | 2 | |
| | √2 | | a | |
|
| i pierwszym wyrazie |
| . |
| | 2 | | 2 | |