Bardzo proszę o pomoc, rysunek również mile widziany:)
Wojtek: ∬min(x,y) dxdy, D=[0,1] x [0,2]
Obliczyć całkę podwójną po wskazanych obszarach. Uwaga. Symbol min(a,b) oznacza mniejszą
spośród liczb a,b,
4 cze 17:11
Krzysiek: rozbij na sumę dwóch całek. pierwsza to będzie:
∫01∫0xydydx
4 cze 17:26
Wojtek: mógłbym prosić bardziej szczegółowo? bo dalej nie wiem jak to ugryźć
4 cze 17:59
Krzysiek:

rozbijasz całkę na dwa obszary 1 i 2. bo na obszarze 1. min(x,y)=y
a na obszarze 2. min(x,y)=x
i wystarczy określić granice całkowania
4 cze 18:11
Wojtek: mógłbyś jeszcze mi napisać tą sumę dwóch całek, bo już prawie łapie o co chodzi, ale nie chce
zrobić babola
4 cze 19:28
Krzysiek: to napisz jak ci się wydaję to sprawdzę.
4 cze 19:38
Wojtek: Już trochę zgłupiałem z tym, coś takiego? to min(x,y) mi miesza, bo całka po prostokącie to
raczej prosta sprawa się wydaje. Ogólnie to jestem w trakcie przyswajania materiału z calek
podwójnych, a ten przykład muszę zrobić jutro na zajęcia, dlatego proszę o pomoc
∫01∫0x ydydx + ∫12∫1y xdydx
4 cze 20:08
Krzysiek: źle ta druga całka... przecież granice całkowania dla 'x' to [0,1] nic się nie zmieniło..
a granice całkowania dla 'y' to [x,2]
a funkcja min(x,y) dla obszaru 2 czyli nad prostą y=x czyli y≥x więc masz min(x,y)=x więc to
jest dobrze.
4 cze 20:14
Wojtek: Czy coś takiego?
∫01∫0x ydydx + ∫01∫0y xdydx
4 cze 20:15
Wojtek: Okej już doszedłem jakie całki po podzieleniu tego obszaru. ∫0
1∫0
x ydydx + ∫0
1∫x
2 xdydx .
Tylko mógłbyś napisać dlaczego akurat taką prostą dzielimy ten obszar?
Dzięki za pomoc do tej pory
4 cze 21:57
Krzysiek: szukasz min(x,y) więc rysujesz prostą y=x, nad prostą masz y≥x( czyli dla każdego 'x' y jest
większe, więc min(x,y)=x ) a pod prostą y≤x .i wtedy min(x,y)=y
4 cze 22:03
Wojtek: Wszystko już jasne, dzięki piękne
4 cze 22:08