Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
szerszeń: podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny,którego bok ma długość 10 cm.Jedna z krawędzi
bocznych jest prostopadła do płaszczyzny podstawy i jest równa długości krawędzi
podstawy.Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
4 cze 17:02
szerszeń:

proszę o pilną pomoc
4 cze 17:09
...:
4 cze 17:21
szerszeń: nie chodzi o rysunek tylko o obliczenia
4 cze 17:23
...:
Masz:
− w podstawie trójkąt równoboczny o boku 10
− dwie ściany to trójkąty prostokątne równoramienne w których obie przyprostokątne
są równe 10
− jedna ściana to trójkąt równoramienny którego podstawa równa się 10 a boki 10√2
4 cze 17:25
elf:
| | 1 | |
V = |
| Pp * H, a = H = 10 |
| | 3 | |
4 cze 17:26