| 1*2−1 | 2*3−1 | 3*4−1 | n*(n+1)−1 | 2 | |||||
+ | + | +...+ | <2− | ||||||
| 2! | 3! | 4! | n+1! | (n+1)! |
| 1 * 2 | 2 * 3 | 4 * 5 | n(n + 1) | ||||
+ | + | + ... + | − | ||||
| 2! | 3! | 5! | (n + 1)! |
| 1 | 1 | 1 | ||||
− | − | − ... − | = | |||
| 2! | 3! | (n + 1)! |
| n(n + 1) | 1 | |||
Zaważmy, że | = | . Stąd | ||
| (n + 1)! | (n − 1)! |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+ | + | + ... + | − | ||||
| 0! | 1! | 2! | (n − 1)! |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
− | − | − ... − | = | + | − | − | ||||||||
| 2! | 3! | (n + 1)! | 0! | 1! | n! | (n + 1)! |
| n + 1 + 1 | n + 2 | 2 | ||||
= 2 − | = 2 − | < 2 − | ||||
| (n + 1)! | (n + 1)! | (n + 1)! |
dzięki