Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
green: y={1−x+x2}/{1+x+x2}
4 cze 16:40
Pomocnik:
Wyznacz pochodną i podaj ją
4 cze 16:42
ICSP: D : x ∊R
| | −2x | |
f(x) = 1 + |
| |
| | x2 + x + 1 | |
| | −2(x2 + x + 1) + 2x(2x + 1) | |
f'(x) = |
| = ... |
| | (x2 + x + 1)2 | |
Dalej już prosto.
4 cze 16:43
green: Mógłbyś mi pomóc z wyznaczeniem monotoniczności bo pochodna bez problemu policzona ale dalej
nie mogę ruszyć...
4 cze 16:49
4 cze 16:59
ICSP: Teraz rozwiązujesz równanie f'(x) = 0 aby wyznaczyć punkty podejrzane o ekstremum.
4 cze 17:03