pomóżcie z matmy rozwiązcie to
jacek: oblicz pole wycinka i miarę długości łuku opartego na kącie 45 stopni koła o promieniu 3
4 cze 16:39
Pomocnik:
podaj Jacku wzór na pole wycinka, a może nie chce Ci się?
4 cze 16:40
Pomocnik:
Chyba się jednak Jackowi nie chce, to ja podam, wzory są tu
474
4 cze 16:45
pigor: ..., lub np. tak: jeśli umiesz zamienić
kąt na radiany, to
pole wycinka
Pw =12α*r, gdzie tu α= 45
o=
π4,
czyli
Pw= 12*
π4*3 =
38π ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
długość łuku opartego na kącie środkowym α :
Ł = α*r, czyli
Ł= π4*3 =
34π ... i to tyle .
4 cze 18:35
Janek191:
Lub 360
o : 45
o = 8
zatem
| | 1 | | 1 | | 9 | |
Pw = |
| π r2 = |
| π*32 = |
| π |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
Lw = |
| *2π r = |
| * 2π*3 = |
| π |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
4 cze 20:05