PROSZĘ O POMOC! całka podwójna
Ola: Oblicz:
∫∫D √x2+y2dxdy D: x2+y2 ≤ 4, x2+y2 ≥1, y=x, y=0
4 cze 16:37
Godzio:

x = rcosα
y = rsinα
... = ∫
12r
2dr∫
0π/4dα
4 cze 16:41
Ola: Właśnie, czy to na pewno będzie ten obszar, skąd mam to wiedzieć?
4 cze 16:44
Godzio:
Ma być ograniczone wszystkimi krzywymi? Chyba, że jeszcze w drugą stronę? Ciężko mi powiedzieć.
4 cze 16:46
Ola: Tak, ma być ograniczone wszystkimi krzywymi. Wydaje mi się, ze będzie to ten właśnie obszar.
Ale teraz mam pytanie, skąd się wzięło w równaniu r2?
4 cze 17:01