matematykaszkolna.pl
Trygonomtetria Qmi: Kąt α jest ostry i . Wtedy tgα jest równy http://www.matemaks.pl/zadanie.php?id=249 . Pytam odnośnie tego słowa ostry. Jeśli ono jest wtedy bierzemy sinusa dodatniego z racji tego, że w 1ćw wszystkie są dodatnie. Jeśli nie byłoby tam słowa ,,ostry" wtedy automatycznie robi się to kąt rozwarty i automatycznie wtedy tylko sinusy bierzemy dodatnie, a cos, tg, ctg ujemną. tak?
4 cze 16:01
J:
 π 
Ostry znaczy (0,

) , czyli I −sza ćwiartaka.
 2 
4 cze 16:02
Qmi: Drugie pytanie, gdyby nie było napisane że ostry w takim razie jest rozwarty + 90st i 2ga ćwiartka i tam jest tylko sin dodatni. Czyli jeśli w zadaniu cos α to bierzemy ujemnego cosinusa który wyjdzie z jedynki trygonometrycznej. tak?
4 cze 16:18
Mila: Wtedy masz dwa rozwiązania:
 7 −7 
tgα=

lub tgα=

120 120 
W teście jednokrotnego wyboru masz podane jaki to kąt.
4 cze 16:27
Qmi: dlaczego wtedy są dwa rozwiązania?
4 cze 16:36
Mila: Ponieważ nie wiadomo, czy chodzi o kąt ostry czy rozwarty. W takim razie podaje się obydwa możliwe wyniki połączone spójnikiem "lub", tak będzie w zadaniu otwartym.
4 cze 17:06
PW: "gdyby nie było napisane że ostry w takim razie jest rozwarty" − cytat z godz. 16:18 Nie jest to poprawny wniosek. Jeżeli nic nie wiemy o kącie, to trzeba rozważyć wszystkie możliwości.
4 cze 17:53
PW: Przepraszam, Mila to już wyjaśniła, niepotrzebnie się odzywałem (jakoś przewinąłem do góry i nie przeczytałem ostatniego wpisu).
4 cze 17:59
Qmi: Dzięki za odpowiedzi, ale jeśli będzie napisane że rozwarty to tylko sinusa bierzemy jako dodatni, resztę już ujemną emotka ?
4 cze 18:05
PW: Nie, od tego jest wierszyk: W pierwszej (ćwiartce) wszystkie są dodatnie W drugiej tylko sinus W trzeciej tangens i kotangens, A w czwartej kosinus. Takie możliwości trzeba brać pod uwagę, gdy kąt jest dowolny (nie wiemy do której ćwiartki należy).
4 cze 18:36
Qmi: Wiem o tym, wiem o tych ćwiartkach, znam wierszyk, dziś sobie go powtarzałem z 4x. Cały czas chodzi mi to że Cos kąta rozwartego jest ujemny, tak samo jak tg i ctg, mam racje?
4 cze 18:46