Trygonomtetria
Qmi: Kąt α jest ostry i . Wtedy tgα jest równy
http://www.matemaks.pl/zadanie.php?id=249
. Pytam odnośnie tego słowa ostry.
Jeśli ono jest wtedy bierzemy sinusa dodatniego z racji tego, że w 1ćw wszystkie są dodatnie.
Jeśli nie byłoby tam słowa ,,ostry" wtedy automatycznie robi się to kąt rozwarty i
automatycznie wtedy tylko sinusy bierzemy dodatnie, a cos, tg, ctg ujemną. tak?
4 cze 16:01
J: | | π | |
Ostry znaczy (0, |
| ) , czyli I −sza ćwiartaka. |
| | 2 | |
4 cze 16:02
Qmi: Drugie pytanie, gdyby nie było napisane że ostry w takim razie jest rozwarty + 90st i 2ga
ćwiartka i tam jest tylko sin dodatni. Czyli jeśli w zadaniu cos α to bierzemy ujemnego
cosinusa który wyjdzie z jedynki trygonometrycznej. tak?
4 cze 16:18
Mila:
Wtedy masz dwa rozwiązania:
| | 7 | | −7 | |
tgα= |
| lub tgα= |
| |
| | √120 | | √120 | |
W teście jednokrotnego wyboru masz podane jaki to kąt.
4 cze 16:27
Qmi: dlaczego wtedy są dwa rozwiązania?
4 cze 16:36
Mila:
Ponieważ nie wiadomo, czy chodzi o kąt ostry czy rozwarty. W takim razie podaje się obydwa
możliwe wyniki połączone spójnikiem "lub", tak będzie w zadaniu otwartym.
4 cze 17:06
PW: "gdyby nie było napisane że ostry w takim razie jest rozwarty" − cytat z godz. 16:18
Nie jest to poprawny wniosek. Jeżeli nic nie wiemy o kącie, to trzeba rozważyć wszystkie
możliwości.
4 cze 17:53
PW: Przepraszam, Mila to już wyjaśniła, niepotrzebnie się odzywałem (jakoś przewinąłem do góry
i nie przeczytałem ostatniego wpisu).
4 cze 17:59
Qmi: Dzięki za odpowiedzi, ale jeśli będzie napisane że rozwarty to tylko sinusa bierzemy jako
dodatni, resztę już ujemną

?
4 cze 18:05
PW: Nie, od tego jest wierszyk:
W pierwszej (ćwiartce) wszystkie są dodatnie
W drugiej tylko sinus
W trzeciej tangens i kotangens,
A w czwartej kosinus.
Takie możliwości trzeba brać pod uwagę, gdy kąt jest dowolny (nie wiemy do której ćwiartki
należy).
4 cze 18:36
Qmi: Wiem o tym, wiem o tych ćwiartkach, znam wierszyk, dziś sobie go powtarzałem z 4x.
Cały czas chodzi mi to że Cos kąta rozwartego jest ujemny, tak samo jak tg i ctg, mam racje?
4 cze 18:46