Dla jakich n to wyrażenie przyjmuje L.całkowite
Mateo: Dla jakich n to wyrażenie przyjmuje L.całkowite
3n2/n + −(11n/n)+ 8/n
4 cze 15:36
J:
Dla n = 3k , gdzie k ∊ C+
4 cze 15:42
Mateo: możesz powiedzieć jak udało Ci się do tego dojść?
4 cze 15:43
J:
Obliczyłem...
4 cze 15:44
Biały: Sinα=cosα*tgα
4 cze 15:44
4 cze 15:45
J:
| | 11n | | 11 | |
Przepraszam,źle policzyłem ... nie zauważyłem,że tam jest |
| i przyjąłem |
| |
| | n | | n | |
4 cze 15:48
ICSP: J, chyba coś źle policzyłeś
4 cze 15:48
J:
Dla n ∊ {1,2,4,8}
4 cze 15:51
ICSP: i dla ujemnych
4 cze 15:53
J:
| | 8 | |
= 3n − 11 + |
| ... czyli n ∊ {1,2,4,8} |
| | n | |
4 cze 15:54
J: Czemu ? ..

, przecież n ∊ N
4 cze 15:56
ICSP: Gdzie masz napisane, że n ∊ N
4 cze 16:03
J: No racja ..

, ale na ogół jednak w matematyce przyjmuje się ,że n to l. naturalna.
4 cze 16:06