Całka nieoznaczona
Bartek: Nie wiem jak policzyć całke ∫dx/(x2+x) Pomocy
4 cze 15:09
Bartek: Próbowałem kombiować∫(x2+x)−(1) albo ∫x(x+1)−(1) ale nie wiem co dalej
4 cze 15:11
ZKS:
Rozkład na ułamki proste.
4 cze 15:12
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx = ∫ |
| − ∫ |
| = .. |
| | x(x+1) | | x | | x+1 | |
4 cze 15:14
Bartek: Serdecznie Dziękuje i Pozdrawiam
4 cze 15:17
Bartek: Z tym że tam nie powinno byc ∫1/x * ∫1/x+1 ?
4 cze 15:35
J:
∫ [f(x)*g(x)]dx ≠ ∫f(x)dx*∫g(x)dx
4 cze 15:41
Bartek: a gdy wynik mamy Ln|x| − ln |x+1| i liczymy całke oznaczoną |nieskonczonosc na gorze) i 1 na
dole
To wychodzi [ln|∞|−ln|∞+2| ] − (ln|1| − ln|2|) = (∞−∞)+ln|2|
Mam obliczyć czy całka jest zbieżna lub rozbieżna, ale granicy nie bardzo wiem jak policzyć
może ktoś pomóc skończyć zadanko ?
4 cze 16:21
Mila:
| | x | | x | | 1 | | 1 | |
[ln| |
| |]0∞=limx→∞ln |
| −ln |
| =ln1−ln |
| =0−ln(1)+ln(2)=ln(2) |
| | x+1 | | x+1 | | 1+1 | | 2 | |
4 cze 16:35