Granice ciągu
Nataliia: Zad1
Oblicz granice ciągu:
b) a
n=
√n+3−
√n+1
c) a
n=
n√3n+5n+8n
d) a
n=(1+
2n2)
n
4 cze 13:09
J:
Domyślam się,że n→+∞
a) podziel licznik i mianownik przez n2
b) sprzężenie zwrotne
c) tw. o trzech ciągach
d) nie widać
4 cze 13:13
4 cze 13:13
J:
c) lim = 8 ...
4 cze 13:16
zawodus: no tak za szybko zacząłem pisać te "1"
4 cze 13:19
5-latek: d− granica z liczba e
I znow podstawowe granice ,wybacz ale zacznij sie uczyc bo......
4 cze 13:21
Nataliia: A można tak krok po kroku bo ja w ogóle niewiem o co chodzi

..
4 cze 13:21
Nataliia: Byłabym bardzo wdzięczna
4 cze 13:21
Nataliia: Nigdy tego nie robiłam, a jak to jest na studiach zaocznych dają zadania bez wyjaśnienia lub
poparcia jakimś przykładem.
4 cze 13:26
J:
c) n√8n ≤ n√3n + 5n + 8n ≤ n√8n + 8n + 8n
8 ≤ n√3n + 5n + 8n ≤ n√3*n√8n
8 ≤ n√3n + 5n + 8n ≤ n√3*8
8 ≤ n√3n + 5n + 8n ≤ 8 ... , czyli lim→+∞ = 8
4 cze 13:26
Nataliia: Dziękuję
4 cze 13:36