trapez, kąty
Tośka: Punkty M i N sa środkami podstaw odpowieno AB i CD trapezu ABCD przy czym MN=1/2(AB−CD).
Udowodnić, ze suma miar kątów BAD i ABC jest równa 90.
4 cze 13:09
Tośka: Czy ktoś umie mi pomóc?
4 cze 16:28
Pomocnik:
A gdzie chociaż Twój rysunek?
4 cze 16:34
Tośka: W zeszycie

Na telefonie pisze to trochę ciężko sie rysuje
4 cze 16:44
Mila:

|AB|=a
|DC|=b
ΔPNC∼ΔPMB⇔
ΔPNC jest Δ równoramiennym
ΔPNDjest Δ równoramiennym
Z sumy kątów w ΔDCP
2α+2β=180⇔
α+β=90
o
========
cnw
zrób trochę lepszy rysunek.
4 cze 16:57
Tośka: Dzięki
4 cze 19:40
Mila:
4 cze 19:42