obliczyć całkę podwójną na wskazanym obszarze
ania: może mi ktoś pomoc obliczyć całkę podwójną na wskazanym obszarze?
∫∫ [x+y]dxdy, D=[0,2]x[0,2]
4 cze 12:23
J:
| | x2 | | y2 | |
=∫2 [(∫2(x+y)dx]dy = ∫2[ |
| + yx]2dy = ∫2(2 + 2y)dy = [2y + 2* |
| ]2 =
|
| | 2 | | 2 | |
= [2y + y
2]
2 = 4 + 4 = 8
( oczywiście wszędzie dolne granice całkowania to 0)
4 cze 13:08
ania: na pewno rozwiazanie jest dobre? [x+y] oznacza część całkowitą
4 cze 19:30
daras: kto wymyśla takie idiotyzmy

brak jakiegokolwiek aspektu praktycznego
4 cze 20:20