4 cze 10:52
jakubs: Ojjj zaczynam się bać o polski
4 cze 10:56
Piotr 10: ja też

, mam nadzieję, że z matematyki P te 34% nie zdalo xD
4 cze 10:57
miecio: jakby tyle nie zdało, to może w końcu ktoś się zainteresuje tym, jak się uczy w szkole...
4 cze 11:06
Hajtowy: Jeśli prognozy się potwierdzą, to będzie dowód na to, że pogarsza się poziom kształcenia w
polskich szkołach. − To byłby porażający wynik, biorąc pod uwagę, że matury w tym roku były
wyjątkowo łatwe. Uważam, że naprawdę trzeba było się postarać, żeby nie zdać − mówi
"Dziennikowi Polskiemu" Jerzy Lackowski, dyrektor Studium Pedagogicznego Uniwersytetu
Jagiellońskiego.
no tak... zajebiście "łatwe" były

Chyba im się matury pomyliły z 2013 rokiem.
4 cze 12:36
zawodus: Co roku są łatwe, tylko społeczeństwo przestaje się uczyć

(i to od kilku lat

)
4 cze 13:11
jakubs: No ale mówienie, że w tym roku była wyjątkowo łatwa jest chyba nie na miejscu. Wystarczy
porównać ją z maturą z poprzedniego roku.
4 cze 13:13
5-latek: Jesli podstawa np z matematyki to tragedia ale nie tylko uczniow ale i nauczycieli
Zawodus racja −to ze z rozszerzenia z matematyki odeszli troche od schematu to nie oznacza ze
byla trudna
A poza tym powiedzmy sobie szczerze . Nie kazdy musi byc studentem
4 cze 13:16
Piotr 10: Zawsze jest łatwiej wypowiedzieć się, jeśli nie pisało się matury i nie miało się stresu.
4 cze 13:16
Lukas:
Dobrze mówisz Piotr, a dwa łatwe ? haha łatwa to była 2013 a nie 2014
4 cze 13:33
Piotr 10: U mnie najgorsze to było, że od pondz − czwartku nie stresowałem się pisząc matury, a w piątek
stres A najbardziej ten przedmiot ogarniam..
4 cze 13:35
zawodus: Bardzo dobre słowa "nie każdy musi być studentem"
4 cze 13:39
Cash18: W mojej opinii żadna matura podstawowa nie była trudna. Matma rozszerzona była ciekawa, choć
sam ją napisałem po prostu źle (w porównaniu z innymi arkuszami np zadania.info) nie mam żalu
do CKE, ponieważ dali coś nowego a mieli do tego prawo. W mojej opinii nie ma co płakać matura
to tylko papierek potrzebny na studia, a studia zweryfikuje nasze predyspozycję i zapał przede
wszystkim
4 cze 13:50
jakubs: Zobaczymy czy "tylko papierek". W tamtym roku mieli łatwiej i jeżeli ktoś zdawał maturę w
tamtym roku będzie rekrutował się z nami na studia będzie to troszkę nie sprawiedliwie. CKE
powinno utrzymywać stały poziom matur...
4 cze 14:06
zawodus: Dawanie co roku tych samych zadań ze zmienionymi danymi mija się z celem
4 cze 14:11
jakubs: zawodus ja tego nie powiedziałem

Poziom powinien być podobny, a zadania oczywiście nie takie same, ale jeżeli dają takie
schematyczne zadania przez kilka lat i nagle zmieniają to coś jest nie tak. No przynajmniej
według mnie.
4 cze 14:14
daras: Spodziewane przesunięcie akcentu: kiedyś co trzeci sie nie dostawał na studia, bo nie zdawał
egzaminu wstępnego, które zlikwidowano, a teraz co trzeci maturę=normalny stan.
4 cze 16:34
Cash18: Jakubie nie wydaję mi się żeby tych kandydatów z "maturą 2013" było aż tak dużo. W dodatku
wydaję mi się że nie każdy przecież musi iść na AGH czy PW, jest wiele świetnych kierunków
chociażby na PWr z niskim progiem,gdzie jednak przesiew jest bardzo solidny, ale to inna bajka

. Swoją drogą jestem pewny że matura 2015 będzie łatwa, bo niestety tak działa większość
naszych urzędów państwowych, które chcą pokazać przede wszystkim wynik swoich cudownych
reform, którymi można się pochwalić.
4 cze 18:56
jakubs: Dużo ich nie będzie, ale zawsze coś, szczególnie na oblegane kierunki. Jeżeli chodzi o PWr to w
moim przypadku odpada, ponieważ nie zdawałem fizyki. Mi pozostaje się modlić o zdany polski,
dalej to już jakoś pójdzie.
4 cze 19:01