Monotoniczność funkcji z pochodnej
Mono: Mam do policzenia monotoniczność funkcji sinx −x w przedziale od [0,2π]. Robiąc to za pomocą
pochodnej.
Dziedzina wyszła mi x∊R
pochodna tej funkcji to cosx−1
Nie umiem tylko określić tych przedziałów dla f'(x)>0 i f'(x)<0.
Z góry dziękuje za pomoc....
4 cze 09:09
PW: cosx − 1 > 0 ⇔ cosx > 1, co jest niemożliwe. Oznacza to, że dla wszystkich x z zadanego
przedziału
cosx − 1 ≤ 0.
Równość ma miejsce tylko dla x = 0 lub x = 2π (na krańcach zadanego przedziału domkniętego), a
więc dla wszystkich x∊(0,2π) jest f'(x) < 0.
4 cze 09:39
J:
f'(x) = cosx − 1 , narysuj f'(x) = cosx i przesuń o 1 w dół ,
zobaczysz, że f'(x) < 0 dla x ∊ (0,2π)
4 cze 09:39
Mono: Dziękuje za pomoc
4 cze 09:58