rowania B
Alois~: rozwiaz rownanie
y'+y=xy
2
czy moze mi ktos powiedziec czy otrzymany wynik jest dobry ?
3 cze 23:34
3 cze 23:49
Alois~: czyli zle cos
4 cze 00:23
Alois~: a jak prawidlowo powinno byc rozwiazanie po kolei ? molby ktos zerknac
4 cze 00:43
ZKS:
Jeżeli interesuje Cię nadal to zaraz spojrzę.
4 cze 00:55
Alois~: tak tak jak najbardziej
4 cze 01:01
ZKS:
−z' + z = x
z = Ce
x
Przewidujemy rozwiązanie postaci z = Ax + B ⇒ z' = A
−A + Ax + B = x
A = 1 ∧ −A + B = 0 ⇒ B = 1
z = x + 1
z = Ce
x + x + 1
4 cze 01:03
ZKS:
Jeszcze zauważ, że dzieląc przez y2 wypadało by sprawdzić, czy czasem y = 0 nie jest
rozwiązaniem tego równania i jak się okazuje y = 0 jest również rozwiązaniem.
4 cze 01:07
Alois~: baardzo dziękuje ! juz sprawdzam z moimi obliczeniami moze znajde błąd
4 cze 01:07
ZKS:
Jeżeli chcesz to możesz tutaj zapisać swoje rozwiązanie to razem będzie można poszukać błędu.
4 cze 01:09
Alois~: mam pytanko
4 cze 01:11
ZKS:
Pisz. Jeżeli będę w stanie na nie odpowiedzieć to odpowiem.
4 cze 01:15
Alois~: dochodze do momentu
z= C ex
i potem 'uzmiennialam' stałą
policzylam pochodna z' i wrocilam do rownania : z'− z =−x
C'(x)ex = −x
i dostaje całke : −∫ x/ ex dx czyli x e −x dx ( i tutaj bład jakis znalazlam i
wychodzi jeszcze inaczej. )
bo xe−x + e−x +C
i jak wroce z tym do z = C(x) ex
to wychodze na z= x+1+c
y = 1/(x+1+c)
a to juz chyba całkowicie źle
4 cze 01:20
ZKS:
Chciałem zrobić na początku z uzmienniania stałej, ale wydawał mi się to dłuższy sposób od
przewidywania.
To liczymy.
z = Cex
z = C(x)ex ⇒ z' = C'(x)ex + C(x)ex
−C'(x)ex − C(x)ex + C(x)ex = x
C'(x) = −xe−x
C(x) = − ∫ xe−xdx
C(x) = e−x(x + 1) + C
wstawiamy C(x) do z i otrzymujemy
z = [e−x(x + 1) + C] * ex
z = x + 1 + Cex.
4 cze 01:26
ZKS:
Masz prawie wszystko dobrze tylko Ty nie pomnożyłaś stałej C przez ex.
4 cze 01:29
Alois~: DZIĘKUJE

czyli wyszlo mi dobrze tylko potraktowalam C e
x jako C
a czemu tutaj juz sie tego tak nie redukuje ?
4 cze 01:31
ZKS:
Nie rozumiem za bardzo pytania jak nie redukuje?
Robisz metodą uzmienniania stałej czyli masz
z = C(x)ex , więc C(x) ≠ C ta metoda właśnie na tym polega, aby obliczyć C(x) wyliczając to
wstawiasz i wymnażasz jak to pokazałem.
4 cze 01:39