Pomocy !
Madzia:
Jeśli punkt leży na prostej x=3 to jakie ma współrzędne ?
3 cze 23:14
Piotr:
P = (3, cos tam )
3 cze 23:17
jakubs: np pkt. A=(3,y)
3 cze 23:17
5-latek:
3 cze 23:19
Madzia:
ale jaką ma drugą współrzędną. ?
3 cze 23:21
Piotr:
a skad mamy wiedziec
3 cze 23:22
Mila:
(3,y), y∊R ( y− dowolne)
3 cze 23:24
Madzia:
dziękuję.
3 cze 23:25
Eta:

Takich punktów jest nieskończenie wiele
3 cze 23:26
PW: Jak spora grupa adeptów nie rozumiesz zapisu x=3. Określenie "prosta o równaniu x=3" oznacza
zbiór punktow (x,y) płaszczyzny:
{(x,y): x=3 ⋀ y∊R}
− x zawsze 3, y − dowolne.
Dla uproszczenia przyjęto, że nie będzie się pisać tego oczywistego (?) y∊R i zostało tylko
x=3, które budzi popłoch, choć nie powinno, bo to najprostszy przypadek równania prostej.
3 cze 23:29
Madzia:
Dziękuję, chodziło mi właśnie o tą drugą współrzędną
3 cze 23:30
Madzia:
|2y|=6
jak to rozwiązać ?
2y=6 lub 2y=−6
czy nie tak ?
3 cze 23:58
Piotr:
tak
3 cze 23:59
PW:
4 cze 00:00