Janek191:
W(1) = 15
W(− 2) = − 159
więc
W(1) = − 2*1
4 + 13*1
3 + a*1
2 + b*1 + 13 = − 2 + 13 + a + b + 13 = a +b + 24 = 15
W(−2) = − 2*(−2)
4 +13*(−2)
3 + a*(−2)
2 + b*(−2) + 13 = −2*16 + 13*(−8) + 4a − 2 b + 13 =
= −32 − 104 + 4a − 2b + 13 = 4a − 2b − 123 = − 159
Mamy układ równań
a + b = − 9 ⇒ b = − a − 9
4a − 2b = − 36 / : 2 ⇒ 2a − b = − 18
2a − ( − a − 9) = − 18
3a = − 27
a = − 9
=====
b = 9 − 9 = 0
==========
Mamy więc
W(x) = − 2 x
4 + 13 x
3 − 9 x
2 + 13
==========================
Nierówność
W(x) ≥ V
2(x)
czyli
− 2 x
4 + 13 x
3 − 9 x
2 + 13 ≥ ( 4x − 1)
2
− 2x
4 + 13 x
3 − 9 x
2 + 13 ≥ 16x
2 − 8 x + 1
− 2 x
4 + 13 x
3 − 25 x
2 + 8 x + 12 ≥ 0
x
1 = 3 , bo − 2*3
4 + 13*3
3 − 25*3
2 + 8*3 + 12 = 0
( − 2x
4 + 13 x
3 − 25 x
2 + 8 x + 12 ) : ( x − 3) = −2 x
3 + 7 x
2 − 4x − 4
x
2 = 2, bo − 2*2
3 + 7*2
2 − 4*2 − 4 = 0
( − 2 x
3 + 7 x
2 − 4x + 4) : ( x − 2) = − 2 x
2 + 3x + 2
− 2x
2 + 3x + 2 = 0
Δ = 9 − 4*(−2)*2 = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
| | − 3 − 5 | | − 3 +5 | |
x3 = |
| = 2 x4 = |
| = − 0,5 |
| | −4 | | −4 | |
Mamy
(x − 3)*( x − 2)*( x − 2)*( x + 0,5) ≥ 0
( x −2)
2*( x − 3)*( x + 0,5) ≥ 0
Szkicujemy wykres funkcji
f(x) = ( x − 2)
2*( x − 3)*( x + 0,5 x) i odczytujemy rozwiązanie:
x ∊ ( −
∞ ; − 0,5 > ∪ { 2 } ∪ < 3; +
∞ )
=============================