matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie różniczkowe
Kadet:
dx
czy równanie
=2xy jest spełnione dla y=0?
dy
P=2x*0=0 L=
Jak zrobić lewą stronę równania?
3 cze 22:56
J:
dx
dy
1
dy
= 2xy ⇔
=
⇔
2xy = 1 ⇔ y'2xy − 1 = 0 ,
dy
dx
2xy
dx
czyli y = 0 nie jest rozwiązaniem.
4 cze 09:20