Rozpatrujemy trapezu równoramienne, w których jedna z podstaw jest 3 razy dłuższ
Cersei: Rozpatrujemy trapezu równoramienne, w których jedna z podstaw jest 3 razy dłuższa od drugiej
oraz suma długości podstaw i wysokości trapezu jest równa 24 cm.
a) Wyznacz długości boków trapezu, wiedząc, że jego pole jest równe 64cm2
b) Wyznacz długości boków trapezu, który ma największe pole. Oblicz to pole.
3 cze 22:48
Eta:
Kto się "rzuca" na to zad.?
3 cze 23:33
Mila:

3a+a+h=24
4a+h=24
a) P=64 cm
2
2a*h=64/:2⇔a*h=32
4a+h=24
h=24−4a
=======
a*(24−4a)=32
24a−4a
2=32 ⇔
4a
2−24a+32=0 /:4
a
2−6a+8=0
rozwiąż a>0
b)
P(a)=2a*h
P(a)=2a*(24−4a)=48a−8a
2 parabola skierowana w dół, wartość największa dla x
w
P(3)=48*3−8*9=72
dokończ , to już proste.
3 cze 23:44
Eta:
Mila
czemu nie wyznaczyłaś od razu : 4a+h=24 ⇒ h= 24−4a dla a∊(0,6)
3 cze 23:47
Mila:
Czekałam na pytania Cersei.
4 cze 17:02