Matematyka finansowa
Madzia: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Która inwestycja pozwoli uzyskać wyższą wartość końcową, jeśli kolejne wpływy wynoszą: 1000,
800, 250, 800, 400. Kapitalizacja jest roczna oraz:
1. wpływy następują na początku okresów, stopa 10%
2. wpływy następują na koniec okresów, roczna stopa 12%?
3 cze 21:33
Madzia: Nikt nie wie?

Proszę o pomoc
3 cze 21:38
Madzia: Halo, jest tu kto?
3 cze 21:52
Madzia: podbijam
3 cze 22:01
Madzia: Jakieś pomysły?
3 cze 22:25
pigor: ..., widzę to tak :
1) ((((1000*1,1+800)1,1+250)*1,1+800)*1,1+400)*1,1=
= (((2090+250)*1,1+800)*1,1+400)*1,1= ((2574+800)*1,1+400)*1,1=
= (3711,40+400)*1,1=
4522,54
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) (((1000*1,12+800)1,12+250)*1,12+800)*1,12+400=
= ((2150,4+250)*1,12+800)*1,12+400= (2688,448+800)*1,12+400=
= 3907,06+400=
4307,06 , a więc która

. ...
3 cze 22:40
Madzia: Wychodzi na to, że pierwsza

dziękuję bardzo dobry człowieku

i jestes pewny tego
rozwiązania?
3 cze 22:55
pigor: hmm...,

dobre pytanie; napisałem jak to widzę, ale
przedmiotu matematyka finansowa nie studiowałem i tyle ...

.
dlatego głowy nie dałbym sobie za odpowiedź na nie ...uciąć,
ale, może ktoś z boku , by dodał swoje 3 grosze ...
3 cze 23:04
Madzia: Jak to teraz analizuję to wydaje sie to być całkiem logiczne, wiec możliwe że jest dobrze

Miałam pomysł, żeby zastosować wzory na rentę ale coś nie wychodzi, wieć chyba pozostane przy
Twojej wersji
3 cze 23:11
Madzia: Tylko tak teraz mysle, że w pierwszym podpunkcie trzeba by było zastosować chyba wzór na
kapitalizację z gory?
3 cze 23:22