Błąd bezwzględny przybliżenia liczby 0,(4) liczbą 0,4 jest równy:
Przemek: A:0 B:0,04 C:4/9 D:2/45
Jak ja to robię: x=0,4444... *10
10x=4,444...
9x=4/:9
x=4/9
DOBRZE? czy to odpowiedz C?
3 cze 21:22
PW: Najlepsze efekty przynosi metoda "byka za rogi" − pytają o błąd przybliżenia, to od tego
zacznij, Napisz co to jest błąd przybliżenia w tym zadaniu. Nie licz czegokolwiek co umiesz,
bo to prowadzi na manowce. Nie pytali przecież jak wygląda liczba 0,(4) po zamianie na ułamek
zwykły (a to zrobiłeś).
3 cze 21:42
Przemek: No tak ale bład b. wynosi 0,0(4) a odpowiedzi takiej nie ma jest tylko 0,04.
3 cze 22:08
PW: Trzeba zamienić 0,0(4) na ułamek zwykły i dopiero patrzeć, która z odpowiedzi jest dobra.
Można również − skoro to już zrobiłeś − policzyć błąd jako
| | 4 | | 4 | |
0,(4) − 0,4 = |
| − |
| = .... |
| | 9 | | 10 | |
3 cze 22:20