f
Lukas:
Czy istnieje styczna do paraboli ?
3 cze 21:20
Mila:
Tak.
3 cze 21:20
miecio: nawet do hiperboli....
wielomianu....
itd
3 cze 21:22
Lukas:
Na poziomie liceum ?
3 cze 21:22
miecio: tak
nawet bez pochodnej (dla paraboli)
3 cze 21:24
PW: A jak na poziomie liceum można zdefiniować styczną do wykresu funkcji?
3 cze 21:24
miecio: to mistrz nie wie?
3 cze 21:25
Lukas: miecio wyjdź bo małpy w zoo już dawno śpią..
PW nie wiem.
3 cze 21:28
PW: miecio szuka zaczepki, a sam nie wie. Słuchamy.
3 cze 21:31
3 cze 21:42
emirat:
Układ równań y = wykres funkcji i y = prosta ma jedno rozwiązanie
3 cze 21:46
Lukas:
ok.
3 cze 21:48
PW: To co ten człowiek mówi nie jest poprawną definicją stycznej do wykresu funkcji. Nie będziemy
przecież definiować osobno stycznej do paraboli, do wielomianu trzeciego stopnia, itd.
3 cze 21:53
asdf: dla wielomianu 2−go stopnia to tylko zadziała, wyzej juz bedzie chyba ciezko to wyznaczyc...
3 cze 21:57
Lukas:
PW, wiem miecio to taka małpa co zoo uciekła i przez przypadek dostęp do internetu ma
3 cze 21:57
emirat:
pytał o parabolę
3 cze 22:02
Eta:
3 cze 22:04
PW: Krótko mówiąc: poprawna definicja stycznej do krzywej może być sformułowana przy użyciu
pochodnej. To co liczy pan, któremu wyszła koszula, jest styczną do paraboli, ale rozumianą
intuicyjnie (nie da się tego sposobu myślenia przenieść na inne funkcje, weźmy np. funkcję
f(x) = sinx; prosta y=1 ma nieskończenie wiele punktów wspólnych z wykresem, a jest styczną).
3 cze 22:06
Lukas:
A nie można tej stycznej wyznaczać bez znajomości pochodnej ?
3 cze 22:07
PW: Można, tylko licealista wyznacza coś, czego definicji nie zna.
W geometrii mówimy: styczna do okręgu to prosta, która ma z tym okręgiem dokładnie jeden punkt
wspólny. W porządku.
Próbujemy dalej: styczna do paraboli to prosta, która ma dokładnie jeden punkt wspólny z
parabolą i nie jest pionowa. Udaje się, można to liczyć.
Pytam poważnie − po co ta zabawa z parabolą na poziomie liceum? Jest niebezpieczeństwo, że
takie rozumienie stycznej utrwali się, a nie jest to dobre (patrz przykład z sinusoidą lub
narysuj wykres dowolnego wielomianu wyższego stopnia − już takie rozumienie stycznej nie jest
poprawne).
3 cze 22:15
Lukas:
Czemu takie pytanie ?
Już mówię, w tym roku pisałem maturę ale raczej nie mam szans na dostanie się tam gdzie chcę i
za rok muszę poprawić i napisać poziom R. Robiąc zadania z g.analitycznej widziałem napisz
równanie stycznej do okręgu a nie widziałem stycznej do paraboli stąd moje pytanie.
3 cze 22:24