Delta
Nick: Mógłby mi ktoś pomóc obliczyć tą delte: Δ= (−2(m−2))2 − 4 * (m+3) * m?
3 cze 20:46
wredulus:
a w czym masz problem

Ile Ci wyszło
3 cze 20:47
Nick: 4m2−32m+16
3 cze 20:48
ICSP: Δ = 4(m2 − 4m + 4) − 4(m2 + 3m) = 4(m2 − 4m + 4 − m2 − 3m) = 4(−7m + 4)
3 cze 20:48
jakubs: Δ=(−2)2*(m−2)2−4m(m+3)
=4(m2−4m+4)−4m2−12m
=4m2−16m+16−4m2−12m
=−28m+16
3 cze 20:48
Nick: chyba źle obliczyliście bo to powinna funkcja kwadratowa wyjść
3 cze 21:00
jakubs: Jak nam nie wierzysz, to zapytaj wolframa, on prawdę Ci powie
3 cze 21:01
Mila:
To napisz równanie dla którego liczysz Δ.
3 cze 21:14
Nick: (m+3)x2−2(m−2)x+m=0
3 cze 21:39
Mila:
Δ=[2(m−2)]2−4*m*(m+3)
⇔Δ=4(m2−4m+4)−4m2−12m=4m2−16m+16−4m2−12m=−28m+16
Dlaczego chcesz mieć tu funkcję kwadratową?
3 cze 22:11