matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Silent:
∫ dx/ctgx
3 cze 20:42
ICSP:
= ∫ tgx dx = −ln|cosx| + C
3 cze 20:44
Silent:
To z jakieś tożsamości wynika?
3 cze 20:47
PW:
sinx
tgx =
− w liczniku jest pochodna mianownika (z minusem), a więc jest to
cosx
f'(x)
−∫
dx = − ln|f(x)| + C
f(x)
3 cze 21:03