Trygonometria
Qmi: Trygonometria zadanie nierówności
| | 1 | |
sin2 3x−√2 sin 3x + |
| = 0 |
| | 2 | |
zał: t = sin3x
Δ = 0
dalej mam że
ale dlaczego znikła to 3 co jest po sin. ?
3 cze 20:18
3 cze 20:20
Saizou :
| | π | | 3 | |
3x= |
| +2kπ lub 3x= |
| π+2kπ |
| | 4 | | 4 | |
3 cze 20:20
Qmi: Nie wolno pisać tak jak ja napisałem?
Dzięki Saizo, nie wiadziałem tylko co z tą 3 zrobić
3 cze 20:22
Piotr 10: albo robisz sobie kolejne podstawienie, jesli sprawia Ci to problem
3x = p
sin ( p ) =
√2{2}
.. itd
3 cze 20:22
wredulus:
| | √2 | |
sin |
| ≠ 45 o <−−− co to jest 45 o  jaka to jest wartość liczbowa  |
| | 2 | |
to tak jakbyś powiedział:
Jadąc 50km/h w czasie 5km przejechałem drogę 6minut.
3 cze 20:24
Saizou : | | √2 | | π | |
możesz ale wtedy arcsin( |
| )= |
| |
| | 2 | | 4 | |
funkcja odwrotna do sinusa, czy jakoś tak
3 cze 20:25
Qmi: Oki.
Tak szybciutko jeszcze tutaj.
zał:
cos x = t
t = 0
cos x = 0
| | π | |
x = |
| + 2kπ <− może być zapisane miejsce zerowe w taki sposób, tak? |
| | 2 | |
3 cze 20:26
Qmi: + kπ* , bo miejsce zerowe jest co kπ
3 cze 20:27
Saizou : gdzie k∊C i będzie git xd
3 cze 20:27
Qmi: Oki wredulus, po prostu wygodniej mi się tak liczy/czyta/piszę, ale wezmę to pod uwagę.
3 cze 20:27
wredulus:
teraz dobrze
3 cze 20:28
Saizou : ale po co dajesz podstawienie do tak prostego przykładu to ja nie wiem ?
3 cze 20:28
Qmi: Saizou, na przyszłość.
Koleje zadanie
| | x | | √3 | | √3 | |
sin |
| = |
| v sin{x}{2} = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | π | |
wiem że |
| to |
| ale dalej nie wiem co zrobić. |
| | 2 | | 3 | |
3 cze 20:34
Qmi: (wszystko pod pierwiastkiem, tam w wiadomości wyżej nie wyszło mi. Od tego zaczynamy.
3 cze 20:39
wredulus:
| x | | π | | x | | π | |
| = |
| +2kπ ⋁ |
| = − |
| +2kπ |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
z tego wynika:
x = ...... ⋁ x = ......
3 cze 20:41
Saizou :

to jest wykres lsintl (ten czerwony)
| | √3 | |
niebieski to prosta y= |
| |
| | 2 | |
zapisujemy rozwiązania dla t
| | π | |
t= |
| +kπ (powtarzalność co π, bo 1,3,5 to te same  |
| | 3 | |
| | 2 | |
t= |
| π+kπ (−ll−, bo 2,4,6 to te same ) |
| | 3 | |
3 cze 20:45
Qmi: | | 2 | | 2 | |
x= |
| π+2kπ v x= − |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
i tyle?
w zeszycie mam napisane:
| | x | | √3 | | x | | √3 | |
sin |
| = |
| v sin |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| x | | π | | x | | 4 | |
| = |
| +2kπ v |
| = |
| +2kπ |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| x | | π | | x | | 5 | |
| = π− |
| + 2kπ v |
| = |
| + 2kπ |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 4π | | 10 | |
x= |
| +4kπ v x= |
| π + 4kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 10 | |
x= |
| π+4kπ v x= |
| π+4kπ |
| | 3 | | 3 | |
Czy to jest dobrze?
3 cze 20:48
Qmi: Może ktoś policzyć to sposobem wredulus.
Dzięki Saizou za odpowiedź.
3 cze 21:05
Qmi: ~ podbijam
3 cze 21:35
Saizou :
ale sposób
wredulusa jest dokładnie taki sam jak mój, tylko on wziął inne argumenty, bo
sinus to funkcja okresowa
3 cze 21:58
Qmi: W wiadomości
3 cze 2014 20:48 <− Napisałem wynik który mi wyszedł licząc ,,na piechotę" wredulusa i musiałem
się gdzieś walnąć bo jest inny wynik
3 cze 22:06
Saizou :
nie walnąłeś się, bo ja mam obliczone t, a nie x

zresztą Twoje rozwiązanie można zapisać za pomocą dwóch równań
3 cze 22:09