Prawdopodobieńswto z metodą przewka
White Death: Z urny w której znajduje się 6 kul białych i 4 czerwone losujemy kolejno 2 razy bez zwracania
po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo wyciągnięcia za drugim razem kuli białej, jeżeli
wiadomo, że za pierwszym razem wylosowano czerwoną.
Zadanko należy rozwiązać stosując metodę drzewka
3 cze 20:00
Eta:
"drzewka "na razie kwitną
3 cze 20:08
White Death: Eta
U mnie już zakwitły

ale to nie zmienia faktu, że potrzebuje pomocy
3 cze 20:12
kyrtap: Eta czemu jesteś anty nastawiona do metody drzewek?
3 cze 20:14
wredulus:
drzewka nawet narysować nie potrafisz

To co Ty na lekcjach robisz

Bo na pewno nie
patrzysz (ze zrozumieniem) w kierunku tablicy
3 cze 20:14
PW: Bez drzewka to bym może i rozwiązał − najwyraźniej trzeba zastosować wzó na prawdopodobieństwo
warunkowe.
3 cze 20:14
Saizou :
| | 4 | | 6 | | 2 | | 2 | | 4 | |
P(A)= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 5 | | 3 | | 15 | |
3 cze 20:15
wredulus:
PW ... a na co komu prawdopodobieństwo warunkowe −−− wystarczy wybrać opcję Cz−B
3 cze 20:17
kyrtap: wredulus dzisiejsza młodzież myśli że rodzice będą wydawać na korki i że korki przyniosą cuda
3 cze 20:17
wredulus:
przy odpowiednio skonstruowanej Ω
3 cze 20:17
wredulus:
czyli 'magicznie' zrobić z lenia super lenia−omnibusa
3 cze 20:18
Mila:

Za pierwszym razem wylosowano czerwoną kulę
| | 4 | | 6 | | 4 | | 3 | | 36 | | 4 | | 2 | |
P(C)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 90 | | 10 | | 5 | |
C∩B − wylosowano za pierwszym razem kulę czerwoną i za drugim razem kulę białą
| | 4 | | 6 | | 24 | | 8 | | 4 | |
P(C∩B)= |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 90 | | 30 | | 15 | |
| | P(C∩B) | | | | 2 | |
P(B/C)= |
| = |
| = |
| |
| | P(C) | | | | 3 | |
3 cze 20:47