Twierdzenie Talesa
Rafał:

Witam proszę o cale rozwiązanie tego ćwiczenie, ponieważ nie rozumiem tego.
Wykaż, że w dowolnym trójkącie odcinek łączący środki dwóch boków ma długość równą połowie
długości trzeciego boku i jest do niego równoległy.
3 cze 20:00
Rafał:

I jeszcze trapez
3 cze 20:01
Rafał: Podbijam. Bardzo proszę o pomoc
3 cze 20:30
Saizou :

podobieństwo trójkątów
3 cze 20:33
wredulus:

odnośnie trójkąta −−− patrz tw. Talesa
odnośnie trapezu ... patrz rysunek (a = x+b+y), a następnie tw. Talesa
3 cze 20:35
Rafał: Tylko tyle wystarczy?
3 cze 20:35
wredulus:
Rafał −−− rusz głową ... rozwiąż do końca zadanie ... wyciągnij wnioski ... i je zapisz
3 cze 20:36
Saizou :

można wektorowo
EF=EA+AB+BF
EF=ED+DC+CF
=============+
2EF=EA+AB+BF+ED+DC+CF wektory EA i ED są przeciwne tak samo CF i BF
2EF=AB+DC wracając do świata liczb
2lEFl=a+b
3 cze 20:36
Rafał: pytanie miało być skierowane do Saizou

Dalej sobie poradze. Dzięki panowie
3 cze 20:37
Eta:
| | 1 | | a+b | |
|EG|= a+b to |EF|= |
| |EG|= |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 cze 20:41
PW: Opowiem dlaczego czerwona kreska jest równoległa do podstawy.
Niech D będzie środkiem AC, zaś E − środkiem BC .
Twierdzenie Talesa mówi, że jeśli ramiona kąta ACB przetniemy dwiema równoległymi − prostą AB i
prostą przechodzącą przez D, to na ramionach kąta zostaną wyznaczone odcinki jednakowo
proporcjonalne, w tym wypadku
| | |CD| | | |CX| | |
(1) |
| = |
| , |
| | |DA| | | |XB| | |
gdzie X oznacza punkt, w którym posta przechodząca przez D przecina ramię CB.
D jest środkiem odcinka CA, a więc lewa strona wzoru (1) jest równa 1, skąd
|CX| = |XB|,
co oznacza, że X jest środkiem odcinka CB, czyli X = E.
Wniosek: jeżeli prosta przechodzi przez D i jest równoległa do AB, to E należy do tej prostej.
Zgodnie z odpowiednim aksjomatem przez punkty D i E przechodzi dokładnie jedna prosta, tak więc
DE jest równoległa do AB.
3 cze 20:50
Eta:
Mnie by się nie chciało tyle pisać
3 cze 20:54
Saizou : wolę wektory
3 cze 20:55
Eta:
3 cze 21:00
PW: Eta, ale nikt nie odpowiedział na pytanie − dlaczego jest równoległy? A odpowiedź jest
tak łatwa, że aż trudna, dlatego napisałem
3 cze 21:06