funkcje wykładnicze
d3: wyobraź sobie, że rysujesz wykres funkcji y=10x takim ołówkiem, że linii wykresu ma grubość
0.5 mm. Załóżmy, że udaje się linię prowadzić tak, że wykres funkcji przebiega jej środkiem.
Przyjmijmy też, że jednostka układu współrzędnych ma 1cm długości, w którym miejscu rysowana
linia powinna dotknac osi x?
potrafi ktos to wytłumaczyć albo naprowadzić mnie na rozwiazanie?
3 cze 19:55
wredulus:
pytanie brzmi ... kiedy 10
x = 0,25mm = 0,025cm ; gdzie x jest podane w cm
czyli rozwiązujesz: 10
x = 0,025 <−−− wtedy linia 'dotknie' oś OX (tutaj zakładamy, że oś OX
jest nieskończenie cienką linią

)
3 cze 19:59