f. kwadratowa
:(: Jedynym miejscem zerowym funkcji kwadratowej jest x= 3 . Wykres tej funkcji przecina oś w
punkcie P (0,6) . Wyznacz wzór tej funkcji, a następnie naszkicuj jej wykres.
Poproszę jedynie o wyznaczenie wzoru funkcji, z rysowaniem sobie poradzę.
3 cze 19:47
Eta:
y= a(x−3)2 i P(0,6) i W(3,0) i parabola ramionami do góry
6=a(0−3)2 ⇒ a= ..........
y= .........
3 cze 19:49
razor: Jedynym miejscem zerowym jest x = 3 − postać iloczynowa tej funkcji wygląda tak: f(x) =
a(x−3)
2
| | 3 | |
Wykres przechodzi przez punkt P (0,6) więc f(0) = 6 → a(−3)2 = 6 → 9a = 6 → a = |
| |
| | 2 | |
3 cze 19:49
razor: | | 2 | |
a = |
| miało być  |
| | 3 | |
3 cze 19:50
Mila:

a>0
f(x)=a(x−3)
2
f(0)=a*(0−3)
2=6
a*9=6
3 cze 19:52
Eta:
Jaki "tłok"
3 cze 19:53
:(: dzięki serdeczne
3 cze 19:58
Mila:
Po kolacji − przypływ energii.
3 cze 20:03