matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Adam :):
Dziesiąty wyraz pewnego ciągu geometrycznego równa się 10. Oblicz iloczyn dziewiętnastu początkowych kolejnych wyrazów tego ciągu.
3 cze 19:30
Eta:
1+18
suma ciągu arytmetycznego :1+2+3+....+18 =
*18= 19*9
2
a
1
*a
1
*q*a
1
*q
2
*......... *a
1
*q
18
= a
1
19
*q
1+2+3+...+18
= a
1
19
*q
19*9
=10
19
bo a
10
=a
1
*q
9
to (a
10
)
19
=10
19
a
1
19
*q
9*19
3 cze 21:06