d
zbcd: | | α | | 1+cosα | |
Korzystając ze wzoru |cos |
| |=√ |
| oblicz cos 15(stopni) |
| | 2 | | 2 | |
3 cze 19:16
PW: Wystarczy podstawić α=30°
3 cze 19:22
3 cze 19:26
3 cze 19:30
zbcd: aha
3 cze 19:32
zbcd: a obliczyć cos 202,5(stopni)
3 cze 19:33
PW: Tak, w tablicach podana jest liczba
ale jest to ta sama liczba, o czym można się przekonać podnosząc obie do kwadratu:
− Twój wynik po podniesieniu do kwadratu daje
a liczba z tablic
| | √6+√2 | | 6+2√6√2+2 | | 8 + 4√3 | | 2+√3 | |
( |
| )2 = |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 16 | | 16 | | 4 | |
3 cze 19:41
zbcd : a jak cos 202,5 ?
3 cze 19:44
Eta:
teraz działaj ...........
3 cze 19:44