Dane są wielomiany u(x)=2-3x^2 i w(x)=3x^3-x^2-4. WYznacz wielomian v(x)=[u(x)]^
Rafał: Dane są wielomiany u(x)=2−3x2 i w(x)=3x3−x2−4. WYznacz wielomian v(x)=[u(x)]2−3x*w(x)
Wiem że będzie tak.
v(x)=[2−3x2]2−3x*3x3−x2−4
4−2*6x2+9x4−9x4+3x3+12x
Interesuje mnie w jaki sposób wychodzi ostatnia linijka.
3 cze 19:16
emilka:
13 maj 18:47
Podstawy Geometrii:
Z czym masz problem?
13 maj 19:00
Amcia:
17 wrz 19:09
P i P :
Trzeba zapisać to tak
V(x)=(2−3x2)2−3x(3x3−x2−4)
V(x)=4−12x2+9x4−9x4+3x3+12
V(x)=3x3−12x2+16
17 wrz 19:44