Drzewa spinające
zbartek28:

Ile drzew spinających ma ten graf?
Wiem ze ma ich być 121 ale możne ktoś mi wyjaśnić dlaczego?
3 cze 19:14
daras: dla mnie to jest jedno drzewo przepiłowane przez bobra
20 lip 11:33
WueR:
Jezeli drzewa spinajace to to samo, co drzewa rozpinajace, to:
Niech G bedzie spojnym grafem prostym takim, ze V(G) = {x1, x2, ..., xn} i niech M =
[mij]n*m bedzie macierza taka, ze:
mij = degG(xi), jezeli i = j, −1, jezeli {xi, xj}∊E(G), 0 dla pozostalych
Wtedy liczba drzew rozpinajacych G jest rowna dopelnieniu algebraicznemu dowolnego elementu M.
20 lip 11:38
WueR:
No, to ja sie naprodukowalem, a okazuje sie, ze ktos tu robi kariere archeologoa...
20 lip 11:38
daras: nie lubię jak się nie odpowiada n a posty
20 lip 11:52